Zdrowa, zbilansowana dieta powinna obfitować w duże ilości warzyw i owoców. Najprostszym sposobem na ich włączenie do diety jest zaś picie soków. Są uwielbiane przez dzieci i dorosłych, posiadają też wiele witamin i minerałów. Ich korzystne działanie zależy jednak od sposobu obróbki termicznej. Jedną z nowości są tu soki HPP, czyli utrwalane przy pomocy wysokiego ciśnienia. Jakie są ich zalety?
HPP a pasteryzacja – czym się różnią?
Samodzielne przygotowanie soku owocowego lub warzywnego wymaga użycia odpowiedniego sprzętu, a także sporej ilości czasu. Kupno gotowego soku w sklepie jest znacznie szybsze, jak też kompozycje smakowe, które można znaleźć są obecnie bardzo różnorodne. Z pewnością każdy znajdzie sok zgodny ze swoimi upodobaniami. Trzeba jednak pamiętać, że właściwości soku zależą od sposobu jego obróbki termicznej. Służy ona przedłużeniu terminu przydatności soku do spożycia, a także usunięciu wszelkich drobnoustrojów, które mogą pojawić się w trakcie jego produkcji. Najpopularniejsza jest oczywiście klasyczna pasteryzacja. Jednocześnie działa ona negatywnie na witaminy i minerały, które pod wpływem wysokiej temperatury utleniają się. Najnowocześniejszą metodą utrwalania soku jest zaś technologia HPP, czyli High Pressure Processing (inaczej paskalizacja, ciśnieniowanie). Do konserwowania soku wykorzystuje się tu wysokie ciśnienie. A dokładniej, po wyciśnięciu z warzyw i owoców soku oraz przelania ich do butelek, umieszcza się je w specjalnej komorze wypełnionej wodą. Następnie, wytwarza się wysokie ciśnienie, które przedłuża przydatność soku oraz nie wpływa na jego wartość odżywczą.
Bezpieczeństwo i korzystne właściwości
Soki HPP są bezpieczne oraz pełne witamin i minerałów. Paskalizacja nie powoduje bowiem wzrostu temperatury soku, która to odbija się na jego korzystnym wpływie na zdrowie. Oznacza to, że ten rodzaj soków jest tak samo wartościowy jak soki jednodniowe. Przewyższa je zaś tym, że niepasteryzowane soki muszą być odpowiednio szybko spożywane, w innym przypadku namnażają się w nich niebezpieczne bakterie. Podanie nieutrwalonego soku może więc budzić obawy o bezpieczeństwo – szczególnie w przypadku najmłodszych. W przypadku soków HPP nie istnieje takie ryzyko, jego trwałość jest dłuższa, a witaminy i minerały są w nim obecne w dużych ilościach. Jest to najnowocześniejsza – a przy tym naturalna – metoda konserwowania soków, która pozwala cieszyć się ich niezwykłymi właściwościami. Podsumowując, najważniejsze zalety soków HPP to:
- bezpieczeństwo
- wysoka wartość odżywcza
- odpowiednio długi termin przydatności do spożycia
- skuteczne usuwanie niebezpiecznych drobnoustrojów.
Walory smakowe i sposób przechowywania
Wiele osób pije soki nie tylko ze względu na ich właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim walory smakowe. Dotyczy to szczególnie dzieci, które nie rozumieją jeszcze jak ważne jest jedzenie warzyw i owoców. Obróbka termiczna ma zaś znaczenie także dla smaku soku. Jak wypadają tu soki HPP? Okazuje się, ze ciśnieniowanie w żaden sposób nie wpływa na smak. To dobra wiadomość dla wszystkich tych, którym zależy na intensywnie owocowym lub warzywnym aromacie. Decydując się na kupno soków HPP można cieszyć się idealnym smakiem soku, który nie zmienia się podczas całego okresu jego przechowywania. Technologia HPP nie zmienia też barwy soku, co jest z kolei istotne dla osób, które przywiązują wagę do wyglądu napoju. Gdzie można znaleźć takie soki? Są one przechowywane w sklepowych lodówkach. Warto pić je każdego dnia, z pełną świadomością ich dobroczynnego wpływu na zdrowie i samopoczucie.