Drobiowe roladki ze szparagami – idealne na wakacyjny obiad

Roladki drobiowe ze szparagami

Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące, dlatego warto z niego czerpać pełnymi garściami. Tym bardziej, że ich spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Oczywiście, szparagi są również prawdziwym przysmakiem, na bazie którego można przygotować wykwintne dania. W proponowanym przez nas wydaniu, są znakomitym pomysłem na lekki i pożywny obiad, który pokocha cała rodzina. Zachęcamy do wypróbowania roladek drobiowych ze szparagami!

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi są najsmaczniejsze w maju i czerwcu, kiedy są bardzo jędrne oraz pełne smaku. W szczycie sezonu „szparagowego” są także najbardziej wartościowe pod względem odżywczym. A oto kilka zalet włączenia ich do swojej diety:

– stanowią dobre źródło witaminy E, czyli witaminy młodości

– usprawniają trawienie oraz łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego

– zawierają duże ilości witaminy K, która wspiera mineralizację kości oraz wzmacnia naczynia krwionośne

– są bogate w błonnik i niskokaloryczne – w sam raz dla osób dbających o sylwetkę.

To oczywiście nie wszystko. Szparagi są także m.in. uważane za afrodyzjak, a w medycynie chińskiej – za warzywo lecznicze. Warto też wiedzieć, że najbardziej obfite w składniki odżywcze są szparagi zielone – nie przez przypadek właśnie ten rodzaj szparagów wykorzystujemy w naszym przepisie. A w połączeniu z mięsem drobiowym, serem i szynką smakują rewelacyjnie! Uprzedzamy, że przy tym przepisie wcale się nie napracujesz – jego przygotowanie zajmie maksymalnie pół godziny. Zatem, zaczynamy!

Obiad ze szparagami – lista zakupów

Do przygotowania naszych roladek drobiowych ze szparagami potrzeba:

– pęczka zielonych szparagów

– 400 g sznycli z indyka

– kulki sera mozzarella

– szynki parmeńskiej

– oliwy z oliwek

– 3 ząbków czosnku

– przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki

– dwóch gałązek rozmarynu (opcjonalnie suszonego).

Przed rozpoczęciem gotowania należy odpowiednio przygotować szparagi, czyli oderwać ich zdrewniałe końcówki. Nie trzeba do tego używać noża, wystarczy przełamać szparagi – same powinny złamać się w odpowiednim miejscu. Następnie wypłucz je dokładnie pod bieżącą wodą, zwracając szczególną uwagę na główki – mogą być pokryte piaskiem. Jeśli masz więcej czasu, warto także chwilę wcześniej przyprawić mięso, jednak nie jest to warunek konieczny.

Przygotowanie roladek krok po kroku

Wszystkie składniki znajdują się już w Twojej lodówce? Teraz wystarczy tylko zawinąć roladki i wstawić je do piekarnika. To naprawdę takie proste! A dokładniej:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  2. Sznycle roztłucz (powinny być bardzo cienkie), skrop oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, papryką oraz natrzyj czosnkiem (zużyj do tego 1 ząbek).
  3. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Na każdym sznyclu ułóż pionowo szparagi (po ok. 4 na jeden sznycel), posyp je serem mozzarella i ciasno zawiń.
  5. Następnie owiń sznycle szynką parmeńską.
  6. Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, uprzednio skropionej oliwą z oliwek.
  7. Pozostałe ząbki czosnku pokrój w paski, umieść pomiędzy roladkami na blaszce.
  8. Całość skrop jeszcze oliwą i połóż na wierzchu gałązki rozmarynu (lub posyp suszonym).
  9. Piecz bez przykrycia przez ok. 20-25 min.

Pyszny, wakacyjny obiad gotowy! Takie lekkie danie będzie najlepiej smakowało w towarzystwie młodych ziemniaków i mizerii z ogórka. Roztopiony ser w połączeniu ze szparagami i delikatnym mięsem indyka daje niesamowity efekt, a danie jest uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Wypróbuj go w swoim domu i odkryj jak pyszne mogą być szparagi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *