Orzechowiec bez pieczenia – pyszny deser w kilka chwil

Orzechowiec bez pieczenia

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie przepadasz za pieczeniem ciast? A może spodziewasz się gości, a czas nagli? Śpieszymy z pomocą. Mamy wspaniałe rozwiązanie, które nie tylko jest proste, ale także sprawi, że Twoje kubki smakowe wprost oszaleją! Orzechowiec bez pieczenia z domowym, słonym karmelem, to nasza propozycja na pyszny deser bez pieczenia.

Deser, którym oczarujesz gości

Pieczenie ciast jest nieco pracochłonne oraz wymaga chociaż odrobiny talentu. Nie każdy go posiada, jak też możesz zwyczajnie nie mieć czasu lub preferować inne formy deseru. Kiedy więc masz ochotę na coś pysznego lub efektownego, nie musisz zadowalać się gotowcami z cukierni. Domowe słodycze posiadają tę przewagę nad kupnymi, że zawsze wiesz, co znajduje się w ich składzie. Masz więc pewność ich jakości oraz wpływu na Twoje zdrowie. Nasz orzechowiec bez pieczenia ze słonym karmelem, może nie jest do końca dietetyczny, ale z pewnością znacznie zdrowszy niż propozycje z cukierni. Zamiast gotowej masy kajmakowej, proponujemy bowiem wykonanie prostego sosu karmelowego na bazie daktyli i masła orzechowego. Efekt? Rewelacyjny! Taki deser możesz śmiało zaserwować podczas nawet najbardziej uroczystych przyjęć. Sprawdź, jakie to proste.

Prosty przepis, idealny na każdą okazję

Zaletą naszego orzechowca jest proste wykonanie oraz mało skomplikowane składniki. Bez problemu znajdziesz je w każdym sklepie, nie musisz więc martwić się o ich dostępność. Na blachę ciasta o wymiarach 25-30 cm niezbędne będą:

  • krakersy – 2 opakowanie (najlepiej nieco słone, z dobrym składem)
  • litra mleka o zawartości tłuszczu 3,2 proc.
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • do dekoracji: solone orzechy ziemne
  • 2 łyżki masła

oraz na sos:

  • 800 g daktyli odmiany medjool (najlepiej bez dodatku siarki)
  • 4 łyżki masła orzechowego 100 proc. (bez dodatku soli i cukru)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Wykonanie tego deseru nie zajmie dużo czasu, a zaczynamy od przygotowania zdrowego, słonego karmelu. Najlepiej namoczyć wcześniej daktyle na kilka godzin, dzięki czemu będą bardziej miękkie i łatwiej je rozdrobnisz – oczywiście należy je później odsączyć. Następnie wystarczy zblendować wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeśli jest za gęsta – dolej odrobiny mleka. Za rzadka – dodaj jeszcze masła orzechowego. Kiedy sos będzie już gotowy, przygotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pod koniec gotowania, dodaj do środka masło oraz 2 łyżki przygotowanego wcześniej, słonego karmelu. Dobrze wymieszaj na idealnie gładką masę. Zanim budyń wystygnie, przechodzimy do ostatniego etapu, czyli przekładania krakersów:

  1. Wyłóż blachę krakersami i nałóż na nią masę budyniową.
  2. Wykonaj 4 warstwy z krakersów i budyniu.
  3. Na ostatniej warstwie wyłóż sam słony karmel i posyp obficie orzechami ziemnymi.
  4. Kiedy deser ostygnie, wstaw do lodówki do schłodzenia – najlepiej na całą noc.

Warstwowy, elegancki deser – inspiracje

Prawda, że proste? Można oczywiście jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę. Wystarczy, że zrezygnujesz z przygotowania domowego słonego karmelu, a po prostu kupisz gotową masę kajmakową i dodasz do niej dwie łyżeczki soli. Można także urozmaicić nieco deser, podając go w inny sposób. Chcesz, żeby prezentował się oryginalnie i elegancko? Zamiast układać warstwy na blaszce, przygotuj pucharki do lodów i to w nich podaj deser. Najlepiej wówczas pokruszyć herbatniki – będzie to nie tylko wygodniejsze, ale też bardziej nowoczesne. Na wierzchu takiego deseru warto też ułożyć gałkę lodów waniliowych. I co najważniejsze – ten deser zawsze się udaje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *