Soczysta i krucha pieczeń z indyka z orientalną nutą

Orientalna pieczeń z indyka

Jeśli szukasz pomysłu na efektowną i zdrową potrawę, która zaskoczy Twoich domowników, jesteś w bardzo dobrym miejscu. Nasz pomysł na indyka, to bowiem soczysta pieczeń w słodkiej glazurze z owoców i miodu. A wbrew pozorom, nie jest też wcale trudna w przygotowaniu. Wygląda pięknie, smakuje wspaniale i dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Połączenie idealne? Dokładnie tak!

Postaw na indyka, zadbaj o swoje zdrowie

Mięso indyka jeszcze do niedawna było traktowane jako awaryjne zastępstwo dla kurczaka, ale całe szczęście zaczęło się to zmieniać. Indyk ma w końcu znacznie więcej do zaoferowania – zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. To znakomite źródło białka i mikroelementów, takich jak witaminy z grupy B, selen, cynk i fosfor. Jest też bardzo niskokalorycznym mięsem, dlatego można spożywać go także będąc na diecie. Niska zawartość tłuszczu sprawia z kolei, że indyk jest też idealny dla osób posiadających problem z cholesterolem. Jeśli zaś nadal posiadasz wątpliwości – wsłuchaj się w głosy lekarzy i dietetyków, którzy wciąż przekonują o walorach zdrowotnych indyka. Zdecydowanie warto wykorzystywać to mięso w swojej kuchni jak najczęściej, tym bardziej że jest na nie wiele, smakowitych sposobów. Jednym z nich jest nasza pieczeń z piersi indyka, w glazurze z owoców, przyprawiona w orientalny sposób. Danie oryginalne i zupełnie wyjątkowe.

Sekret soczystego i kruchego mięsa

Dlaczego indyk stosunkowo rzadko ląduje na polskich stołach? Wszystko za sprawą popularnie głoszonych i niesłusznych oskarżeń o problematyczny sposób jego przygotowania. To bardzo niesprawiedliwe, tym bardziej że wystarczy wiedzieć, w jaki sposób się do niego zabrać, żeby nie wysuszyć tego chudego i delikatnego mięsa. Oto garść przydatnych porad, które należy znać zanim jeszcze zabierzesz się do przygotowania przepisu:

– Mięso z indyka należy przed pieczeniem umieścić w solance, która zamknie pory mięsa i zapobiegnie utracie wilgoci. Najlepiej, żeby mięso było w niej zanurzone przez całą noc (a obowiązkowo co najmniej 2 godziny). Do solanki potrzeba: 2 litrów wody, 3 łyżek soli, cebuli, kilku sztuk liści laurowych oraz ziela angielskiego oraz ząbka czosnku.

– Piecz mięso według podanego czasu pieczenia. Wystarczy kilka chwil, żeby mięso „przeciągnąć”, co skutkuje utratą jędrności oraz soczystości. W naszym przepisie, czas pieczenia jest obliczony dla fileta o wadze ok. 800 g. Proponujemy, żeby pierwsze 10 minut piec indyka w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i kontynuować przez kolejne 50 minut.

– W trakcie pieczenia podlewaj mięso, co jakiś czas, marynatą. Nie jest potrzebny wówczas rękaw do pieczenia, a wystarczy zwykłe naczynie żaroodporne lub brytfanka. Dobrze też pamiętać, że przez pierwsze 10 minut po wyjęciu pieczeni z piekarnika, nie należy jej kroić – zapobiegnie to wypłynięciu z niej soków.

Składniki i przygotowanie krok po kroku

Do przygotowania naszej pieczeni z indyka potrzeba:

– średniej wielkości filetu z piersi indyka o wadze ok. 800 g

– do owocowej glazury: ananasa w puszce, brzoskwiń w puszce, szklanki białego wytrawnego wina, 1 cm świeżego imbiru, szczypty soli i pieprzu, łyżeczki miodu, soku z połowy cytryny.

– do przyprawienia mięsa: soli i pieprzu, ząbka czosnku, rozmarynu.

Przygotowanie: Wyjęte z solanki mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Dobrze natrzyj odrobiną soli i pieprzu oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozmarynem. Składniki glazury zblenduj na gładką masę – powinna być dość gęsta. Posmaruj grubą warstwą mięso i piecz według powyższej instrukcji (przypominamy: 10 min w 200 stopniach, 50 min w 180). Danie znakomicie smakuje w towarzystwie prostej sałatki oraz ugotowanego na sypko ryżu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *