Papryki nadziewane

papryka nadziewana

Papryki nadziewane mięsem mielonym oraz ryżem to idealny pomysł na smaczną kolację we dwoje. Danie nie należy do skomplikowanego tym bardziej każdy będzie wstanie szybko przygotować coś smacznego do zjedzenia 🙂

Sama testowałam ten przepis zarówno w wersji z ryżem jak i kaszą gryczaną, i w obu wersjach było to bardzo smaczne. Dlatego też, jeżeli ktoś z Was nie lubi ryżu może go spokojnie zastąpić kaszą gryczaną.

A teraz przejdźmy do szczegółów.

Składniki:

2 papryki czerwone
1 woreczek ryżu  – 100g (ja użyłam białego)
40 dag mięsa mielonego
pietruszka (świeża lub suszona)
1 cebula
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
suszone oregano
tymianek
1 jajko
sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Papryki przekrawamy na dwie części – usuwamy ziarenka ze środka. Następnie środki pustych papryk wysmarowujemy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Mięso mielone wkładamy do miski razem z: ugotowanym ryżem, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem oraz pietruszką. Dodajemy całe jajko oraz doprawiamy suszonym oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy.

Gotowym farszem wypełniamy puste połówki papryk. Kolejno skrapiamy je oliwą z oliwek (można również doprawić dodatkowo oregano, solą i pieprzem).  Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

Smacznego!

 

PS. Dajcie znać która wersja bardziej Wam smakuje – z ryżem czy kaszą?

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *