Placek z brzoskwiniami z puszki

Do wykonania tego packa zainspirowało mnie nic innego jak, zalegające w lodówce brzoskwinie w puszcze 🙂 Wydaje się śmieszne, prawda? W sumie nic w tym dziwnego, ale tak się kończy kupowanie produktów spożywczych „na wymiar”.

Przepis na łatwy placek deserowy

Placek w wykonaniu jest bardzo łatwy, jednak nieco uciążliwy – co mam na myśli? A mianowicie to, że masa jest bardzo zbita przez co momentami mój mikser nie dawał jej rady. Żeby mu jednak nieco pomóc, złamałam przepis bazowy i zrobiłam po swojemu. Ciasto wyszło, więc najwyraźniej kolejność w tym wypadku nie jest aż tak ważna. Fakt, faktem że sam placek nie należy do wysokich, ale taki już urok ciast z owocami 🙂 Podany przepis przeznaczony jest na blaszkę o wymiarach: 25×30 cm.

Składniki:

1 szk. mąki pszennej (jeżeli ciasto wydawałoby się za rzadkie, wówczas można dodać jej nieco więcej + 0,5 szkl.)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

4 jajaka

1/2 szkl. oleju

3/4 szkl. cukru

cukier waniliowy mały (8g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

placek z brzoskwiniami

Wykonanie:

Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru syropu oraz pokroić w kostkę.

Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je (białka) z niewielką ilością soli.

Do żółtek dodajemy cukier i cukier waniliowy – ubijamy na puszystą masę. Kolejno zmniejszamy nieco obroty miksera i dodajemy olej, obie mąki oraz proszek do pieczenia. W tym momencie może pojawić się problem z gęstością masy. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka, mieszamy. Tak powstałą masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem, na górze układamy pokrojone brzoskwinie.

Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (ja piekłam na opcji góra-dół piekarnika).

Mam nadzieję, że i Wam przypadnie ten przepis do gustu. Na koniec standardowo życzę SMACZNEGO! 😉

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *